Świece zapachowe i dyfuzory Cereria Molla

Co decyduje o wyjątkowości hiszpańskiej marki: ponad 100-letnia tradycja czy wyjątkowe zapachy? Produkty Cereria Molla są cenione zarówno za rzemieślniczy proces tworzenia, jak i za kompozycje, które pachną nawet przez opakowanie. Poznajcie wyjątkowy świat Cereria Molla.

O marce

Hiszpańska marka powstała w 1899 roku i nadal prowadzona jest przez potomków założyciela. Zajmuje się produkowaniem świec zapachowych, dyfuzorów z patyczkami ratanowymi oraz mydeł w płynie. Co ważne, produkty wytwarzane są ręcznie, często przy użyciu rzemieślniczych metod przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Marka dba również o ekologię – wykorzystuje naturalne surowce, takie jak wosk sojowy czy bawełna oraz minimalizuje powstawanie odpadów poprodukcyjnych. Dodatkowo, wszystkie opakowania nadają się do recyklingu.

 

Świece zapachowe Cereria Molla – charakterystyka

Są najbardziej znaną i najszerszą grupą marki. Produkuje się je ręcznie w Hiszpanii z wosku sojowego oraz naturalnych aromatów. Wyposażone są w knoty ze 100% bawełny. Wkłady świec zapachowych Cereria Molla umieszczono w minimalistycznych szklanych pojemniczkach, które nadają się do recyklingu. Oszczędna kolorystyka – barwy kremowa i czarna – oraz drewniane wieczko podkreślają status premium produktów.

Świece dostępne są w czterech gramaturach oraz kilku wersjach zapachowych:

  • 70 gr (dostępne w zestawach po 3 szt.) – 1 knot, czas palenia: 20 h,
  • 230 gr – 1 knot, czas palenia: 50 h,
  • 600 gr – 2 knoty, czas palenia: 80 h,
  • 3,5 kg – 4 knoty, czas palenia: 200 h.

 Zalety wosku sojowego

  • Wegański – produkuje się go z naturalnych składników pochodzenia roślinnego.
  • Biodegradowalny – nie szkodzi przyrodzie, pochodzi ze zrównoważonych upraw.
  • Nie jest toksyczny i podczas spalania nie powstają trujące opary. Parafinę uzyskuje się z ropy, dlatego jej spalanie uwalnia toksyczne substancje.
  • Tworzy minimum sadzy oraz dymu.
  • Pali się przez dłuższy czas i spala równomiernie.
  • Nie zawiera alkoholu ani oleju palmowego.
  • Dobrze podkreśla olejki eteryczne (zapach), sam jest bezwonny. Parafina często wybija się chemiczną wonią.
  • Łatwo usunąć go wodą z mydłem.

Praktyczne porady – palenie świec Cereria Molla

  1. Świece sojowe należy palić nie dłużej, niż 4 godziny ani krócej, niż 30 min (pierwsze palenie 2 h tworzy tzw. pamięć pierwszego palenia). Wosk ma wtedy czas na równomierne rozgrzanie się, co zapobiega powstawaniu zgrubień przy ściankach. Wystarczy, że na całej powierzchni stanie się płynny. Świeca wypala się wtedy równomiernie do końca.
  2. Knot należy regularnie przycinać do dł. 6 mm – świeca nie miga i nie kopci, knot nie grubieje na końcówce i nie kruszy się brudząc wosk.
  3. Palenie świec zapachowych w dużych przestrzeniach lub przy otwartym oknie może spowodować rozrzedzenie zapachu – jest słabiej wyczuwalny.
  4. Świece z wosku sojowego należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

 

Dyfuzory zapachowe Cereria Molla – charakterystyka

Flakoniki z pachnącym płynem i patyczkami ratanowymi to produkt dekoracyjny, który przede wszystkim tworzy piękny zapach we wnętrzu. Produkty marki Cereria Molla mają kompozycje zapachowe odpowiadające świecom, możecie więc stworzyć z nich komplet. 

Szklany flakonik mieści 100 ml cieczy na bazie alkoholu (jest łatwopalna), który jest nośnikiem naturalnego zapachu. Minimalistyczna stylistyka oraz kolorystyka pasują do różnych wnętrz. Podobnie jak w przypadku świec, wszystkie opakowania podlegają recyklingowi.

 

Praktyczne porady – użytkowanie dyfuzorów Cereria Molla

  1. Nie należy stawiać ich na słońcu, przy oknie, kaloryferze czy w przeciągu – płyn szybciej wyparuje.
  2. Zapach jest mocniej wyczuwalny w wilgotnych pomieszczeniach np. łazienkach.
  3. Intensywność zapachu można regulować – wystarczy dodawać albo odejmować patyczki.
  4. Wzmocnienie zapachu – należy odwrócić patyczki “do góry nogami”.
  5. Nie należy dolewać wody do flakonika.
Który blender wybrać?

Który blender wybrać?

Porównanie blenderów marki WMF Wielu osobom blender kojarzy się wyłącznie z przygotowaniem...