Żeliwne naczynia Skeppshult

Lato to czas eksperymentowania z różnymi formami przygotowania posiłków, takimi jak m.in. gotowanie na otwartym ogniu. Sposób ten nie tylko pozwala poznać nowe smaki, ale również wyjątkowo spędzić czas z bliskimi lub przyjaciółmi na łonie natury. Do gotowania nad ogniskiem sprawdzą się idealnie naczynia żeliwne Skeppshult, ponieważ są wytrzymałe i odporne na działanie płomieni. Poznaj produkty, które możesz wykorzystać do przygotowania wielu potraw pod gołym niebem czy na kempingu.

W czym gotować na otwartym ogniu?

Gotowanie nad ogniskiem wymaga używania odpowiednich naczyń – muszą być one odporne na bardzo wysokie temperatury i nie posiadać elementów, które mogłyby się stopić np. plastikowych uchwytów. Sprawdzą się tu żeliwne naczynia Skeppshult.
Materiał ten wytapia się w temperaturze 1500 st. C, dzięki czemu niestraszne mu są płomienie ognia. Bardzo dobrze przewodzi ciepło i długo je utrzymuje, dlatego naczynia z żeliwa świetnie nadają się również do serwowania potraw.

Co gotować w żeliwie?

Posiłki, które przygotujesz w żeliwnych naczyniach Skeppshult to przede wszystkim dania jednogarnkowe, gulasze, duszonki lub zapiekanki.

Co sprawdzi się do gotowania nad ogniskiem?

Szwedzka marka posiada w swoim asortymencie patelnie (tradycyjne oraz grillowe) z kolekcji Professional, które mają żeliwne korpusy i stalowe uchwyty. Takie naczynia nadają się do użytku na otwartym ogniu.
Jeszcze lepszym wyborem będą modele z kolekcji Original albo Jarn w całości wykonane z żeliwa.
Użycie patelni nad ogniem wymaga posiadania lub przygotowania stelaża np. stalowego albo kamiennego.

Kolejnymi naczyniami, które świetnie nadają się do gotowania czy zapiekania nad ogniskiem są brytfanny oraz garnki żeliwne Skeppshult. Zostały w całości wykonane z żeliwa (z tego materiału mają również pokrywki oraz uchwyty) i dostępne są w różnych pojemnościach: od 0,5 l do nawet 7 l. Niektóre modele wyposażone zostały w uchwyt do zawieszenia, używanie innych wymaga przygotowania stelaża albo podpórek.

Do gotowania na ogniu nadają się też żeliwne płyty Skeppshult – mogą mieć gładką powierzchnię do smażenia, żebrowaną do grillowania lub być dwustronne. Wystarczy umieścić je na podpórkach i dobrze rozgrzać.

    Jak gotować nad ogniskiem? 10 praktycznych wskazówek

    Przygotowanie posiłku w otoczeniu natury (a nierzadko również pod gwiazdami) ma niesamowity urok – nie sposób oprzeć się wyjątkowemu nastrojowi przy charakterystycznym trzasku ognia. Przygotowaliśmy kilka wskazówek dotyczących zarówno przygotowania ogniska, jak i samego gotowania nad ogniem.

    1. Płaski, kamienisty teren bez suchych traw, nisko zawieszonych gałęzi lub krzewów (w promieniu min. 1 m) jest najlepszym miejscem do rozpalenia ogniska (upewnij się, czy na tym obszarze można w ogóle rozpalać ogień!).

    2. Ognisko powinno być osłonięte od wiatru – możesz wykopać wgłębienie lub uformować okrąg albo wał w kształcie litery U z kamieni.

    3. Za rozpałkę może posłużyć suche igliwie i gałązki, które są nasączone łatwopalną żywicą.

    4. Przygotuj suche drewno z drzew liściastych (dłużej utrzymuje żar potrzebny do gotowania) – nie obcinaj gałęzi, ponieważ “żywe” drewno powoduje obfite dymienie.

    5. Stelaż nad ognisko możesz wykonać z długich gałęzi – nadaj mu kształt rożna, trójnoga lub dźwigni (żurawia).

    6. Dno naczynia do gotowania dobrze jest wyłożyć liśćmi kapusty albo chrzanu – zapobiegają przypaleniom i nadają wyjątkowego smaku potrawom.

    7. Składniki dania układaj warstwowo, na samą górę możesz położyć plaster masła i przykryć całość liśćmi kapusty/chrzanu.

    8. Podczas gotowania używaj pokrywki – przyspiesza sam proces, a tym samym oszczędza czas, zużycie paliwa oraz wody.

    9. Tempo gotowania zależy m.in. od intensywności płomieni, wysokości, na jakiej jest zawieszone naczynia oraz od jego wielkości (i objętości potrawy).

    10. Po każdym użyciu wystudź naczynie żeliwne, umyj je dokładnie wodą oraz zaimpregnuj olejem jadalnym (jak dbać o produkty Skeppshult dowiesz się z naszego artykułu).

     

    Gotowanie na kempingu – przepis na duszonki

    Duszonki mięsno-warzywne

    Składniki:
    – 400 g wybranego mięsa
    – 1-2 cebule
    – 3 ząbki czosnku
    – kilka ziemniaków
    – 2-3 marchewki
    – pomidory z 1 puszki
    – woda
    – wybrane przyprawy
    – kilka liści kapusty

    Przygotowanie:
    Warzywa obierz i pokrój w kawałki, plastry lub piórka. Mięso przygotuj jak do gulaszu i dopraw.
    Dno naczynia wyłóż liśćmi kapusty. Układaj na nich warstwami mięso oraz warzywa. Każdą z nich posyp przyprawami.
    Na koniec zalej wszystko wodą (do wysokości 3/4 potrawy). Na górze możesz położyć jeszcze jeden liść kapusty. Gotuj do miękkości – pod koniec dodaj pomidory z puszki.