Wszystko co powinieneś wiedzieć

Choć w naszym kraju oczyszczanie wody za pomocą zwęglonego patyka ciągle wydaje się być nieco dziwne, w Japonii taka praktyka ma kilkuwiekową tradycję i jest bardzo popularna. Szczególnie w obecnych czasach, gdy tak bardzo zwraca się uwagę na oszczędzanie naturalnych zasobów Ziemi. Filtr marki Black+Blum pomoże zaoszczędzić nie tylko wodę, ale i pieniądze, a po wyczerpaniu swoich właściwości filtrujących może zostać wykorzystany w ogrodzie… albo w szafie! Zainteresowany? Zapraszamy do lektury.

Czym jest filtr węglowy Black+Blum?

Wygląda jak zwęglony kawałek drewna i w rzeczywistości nie mija się to z prawdą. Filtr został wykonany z Binchōtan’u (nazywanego też węglem białym), który jest węglem aktywnym powstałym z gałęzi drzewnych. Swoją nazwę zawdzięcza odkrywcy Bicchuya Chozaemon z Tanabe (Wakayama, Japonia) który jako pierwszy rozpoczął produkcję i sprzedaż tego materiału w XVII wieku.

Binchōtan ma porowatą powierzchnię (1 gram = równowartość 500 m2), która absorbuje zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Oczyszcza ją i zmiękcza, wzbogaca w minerały oraz nadaje odpowiednie pH. Zdaniem wielu użytkowników, oczyszczona w ten sposób woda zyskuje także przyjemny, delikatny smak.

Jak używać filtra węglowego?

Filtr Black+Blum jest gotowy do użycia od razu po otwarciu hermetycznego opakowania. Wystarczy włożyć go do butelki lub karafki i zalać wodą. Po godzinie jest już zdatna do spożycia. Z każdą kolejną zyskuje na właściwościach. Warto przygotować ją wieczorem i zostawić na noc – po upływie 8 godzin woda zyskuje maksymalną możliwą ilość minerałów i smaku.
Produkt został zaprojektowany z myślą o użytkownikach butelek Eau Good marki Black+Blum, ponieważ jego kształt i rozmiar pasuje do nich idealnie. We wspomnianych butelkach zaprojektowano wybrzuszenie, które przytrzymuje filtr w jednej pozycji podczas użytkowania. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie filtra. Z powodzeniem może być używany także w każdym innym naczyniu.
Obecnie filtry są dostępne w wersjach ze stalową spiralą, która stabilizuje je w naczyniach i ułatwia ich wyjmowanie, a także w zestawach po 4 sztuki – to zapas wystarczający 1 osobie na 2 lata.
Warto pamiętać, że filtr przeznaczony jest do używania w chłodnej wodzie, ponieważ gorąca może zaburzyć absorpcję substancji chemicznych. Filtra nie należy myć – przed każdym umyciem butelki zaleca się jego wyjęcie. Czasami zdarza się także, że produkt pęka. Nie szkodzi! W kilku częściach będzie oczyszczał wodę tak samo dobrze, jak wcześniej.

Jak długo można używać filtra węglowego Black+Blum?

Filtr działa przez 6 miesięcy (przy wykorzystywaniu 1 x dziennie). Z czasem filtr zaczyna pracować słabiej – co może być wyczuwalne w smaku wody. Z tego powodu po 3 miesiącach (lub wcześniej, jeżeli poczujesz taką potrzebę) zaleca się konserwację filtra, która przywróci mu początkowe właściwości. Należy go umieścić w garnku z wodą i gotować przez 10 min po czym całkowicie wysuszyć na słońcu. Po takim zabiegu filtr jest gotowy do ponownego użycia.

Co zrobić z filtrem węglowym po półrocznym użytkowaniu?

Po 6 miesiącach użytkowania filtr nieodwracalnie traci swoje właściwości. Nie przyda się już do oczyszczania wody, ale nie oznacza to, że jest bezużyteczny. Suchy węgiel jest doskonałym pochłaniaczem wilgoci oraz zapachów. Można go umieścić w łazience lub kuchni, a także w szafce z butami.
Rozdrobniony filtr węglowy doskonale sprawdza się również jako nawóz do kwiatów lub trawników. Wiąże toksyny z gleby i zwiększa jej zasadowość.
Korzystanie z filtra węglowego Black+Blum pozwala zrezygnować z konieczności kupowania plastikowych butelek wody, co przyczynia się do ochrony środowiska i oszczędzania zasobów wody, a także zmniejsza wydatki. Może być także wykorzystany jako nawóz dla roślin lub pochłaniacz wilgoci i zapachów. Niewielki produkt, a tak wiele korzyści!

Zobacz jak działa filtr węglowy Black+ Blum!