Inspiracje od marki Kilner

Pytanie, co gdzie przechowywać w lodówce jest jednym z częstszych, jakie zadaje sobie wiele osób. Coś tam słyszymy, że owoce nie powinny leżeć koło warzyw, mleko stać na drzwiczkach lodówki, a jajka w plastikowym pojemniku… Rzeczywiście: na poziomie każdej półki panują inne temperatury, które sprzyjają przedłużeniu świeżości konkretnych produktów. W pierwszej części artykułu podpowiadamy, jak układać produkty w lodówce. W dalszych akapitach prezentujemy naczynia marki Kilner, które świetnie nadają się do przechowywania wędlin, serów, mleka czy posiłków dla niemowląt.

Organizacja lodówki – co na której półce?

Im niższa półka w lodówce, tym jest na niej chłodniej – tą zasadą powinno się kierować organizując wnętrze tego urządzenia. Różne produkty spożywcze mają inne wymagania temperaturowe, a przechowywane niewłaściwie szybko się psują. Na której więc półce w lodówce co przechowywać?

 

Górna półka – panuje tu najwyższa temperatura. Dobrze umieścić w tym miejscu produkty przeznaczone do szybkiego spożycia, takie jak: miękkie sery, domowe wypieki, otwarte konserwy, soki świeżo wyciskane, a także resztki ugotowanych potraw.

Środkowe półki – panuje na nich średnia temperatura i jest to dobre miejsce na np.: wędliny, sery żółte, gotowe dania, jogurty, mleko czy jajka.

Dolna półka – uznawana za najchłodniejszą świetnie sprawdzi się do przechowywania surowego mięsa oraz ryb.

Szuflady – przeznaczone są na warzywa i owoce (należy pamiętać o tym, że nie wszystkie warzywa oraz owoce nadają się do lodówki, a także których nie kłaść obok siebie).

Drzwi – ze względu na częste otwieranie lodówki, może na nich panować bardzo zmienna temperatura, która jednak nie zaszkodzi np. ketchupowi i musztardzie, majonezowi, sosom, alkoholom oraz sokom pasteryzowanym.

    Organizacja lodówki – w czym przechowywać żywność?

    Właściwe rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce pozwala zachować ich świeżość przez dłuższy czas. Równie ważnym aspektem, co gdzie przechowywać jest sposób przechowywania produktów stałych. Wędliny, sery czy masło są sprzedawane w komercyjnych opakowaniach, które po otwarciu najczęściej nie chronią zawartości przed wysychaniem czy wilgocią. Dobrym rozwiązaniem jest więc przełożenie tych produktów do zastępczych naczyń. W tej roli świetnie sprawdzą się propozycje marki Kilner: pojemniki oraz słoiki. Są wykonane ze szkła, dzięki czemu dobrze chronią żywność, nie zmieniają jej smaku, a po użyciu łatwo je umyć.

     

    Marka Kilner poleca do przechowywania żywności w lodówce:

    • szklaną maselniczkę (0025.350) – świetną na kostkę masła. Można myć ją w zmywarce;

    pojemniki z kolekcji Chill Cook Carry (o pojemnościach: 0,35 l; 0,6 l; 0,75 l oraz 1,4 l; np. 0025.828) – wykonane ze szkła borokrzemowego mają szczelne pokrywki z klipsami. W pojemnikach można także mrozić żywność. Nadają się do przechowywania wędlin, serów i resztek potraw;

    słoiki z serii np. Preserve, Vintage, Wide Mouth, Fruit Preserve czy Twist Top – wielofunkcyjne naczynia w wielu pojemnościach (od 43 ml do 3 l) sprawdzą się np. na dżem, jogurt, sos, a nawet sałatki. Różne modele posiadają odmienne pokrywki np. tradycyjne zakręcane lub typu “weck”;

    słoiki na lunch – np. śniadaniowy (0025.899) czy All in One (0025.014) sprawdzą się idealnie do przechowywania (i zabierania) posiłków do pracy. Naczynia wyposażone są w stalową łyżkę, można myć je też w zmywarce;

    słoiczki Kids Jars (np. 0025.016) – zestawy niewielkich naczyń (poj. 0,11 l lub 0,19 l) przeznaczonych specjalnie na posiłki dla dzieci. Można w nich przechowywać gęste zupki lub przeciery dla niemowląt. Nadają się do mycia w zmywarce i użytku w kuchence mikrofalowej.

      Organizacja lodówki – w czym przechowywać płyny?

      Asortyment marki Kilner obejmuje również naczynia idealne do przechowywania płynów – posiadają one szczelne korki lub zakrętki, które zabezpieczają zawartość. Butelki i słoiki wykonane są ze szkła, dzięki czemu napoje lub mleko nie zmieniają swojego smaku, a ścianki naczyń nie zabarwiają się np. od soku pomidorowego.

       

      Do przechowywania płynów w lodówce warto wybrać propozycje Kilner:

      butelki zakręcane lub z korkami (serie Clip Top, Clip Top Square, Twist Top) – świetnie nadają się do soków, nalewek, resztek alkoholi, wody itp. Wąskie kształty umożliwiają umieszczenie ich na drzwiczkach lodówki. Butelki można myć w zmywarce;

      butelki Milk Bottle (np. 0025.713) – mają pojemność 0,568 l oraz 0,189 l i są przeznaczone na mleko (pojemności odpowiadają 1 pincie oraz ⅓ pinty);

      dystrybutory na napoje – marka Kilner posiada kilka modeli, a wśród nich naczynie o kwadratowym przekroju (0025.001), które mieści się między półkami lodówki. Nadaje się na napoje, wodę smakową lub alkohol np. wino;

      zestaw słoików do napojów mlecznych Nut Drink (0025.020) – w naczyniach można przygotować m.in. mleko owsiane czy kokosowe, a następnie przechowywać je w lodówce: w komplecie znajduje się dodatkowa zakrętka. Słoiki nadają się do mycia w zmywarce.

        Pytania: co, gdzie i w czym przechowywać w lodówce po lekturze naszego artykułu nie powinny być już wyzwaniem. Pamiętając o różnicy temperatur na poszczególnych półkach chłodziarki łatwiej będzie prawidłowo rozmieścić w niej produkty.

        Natomiast dzięki szerokiej gamie naczyń: słoików, butelek oraz pojemników marki Kilner pozostają one świeże przez dłuższy czas.

        Herbaty kwiatowe terre d’Oc

        Herbaty kwiatowe terre d’Oc

        Pomysł na prezent dla niej Zbliża się Dzień Kobiet? Mama ma urodziny i nie wiesz, co jej kupić?...

        Pojemniki na żywność Oxo

        Pojemniki na żywność Oxo

        Przechowywanie żywności jest tematem bardzo szerokim, ale chętnie podejmowanym przez różne marki....