Porównanie właściwości materiałów

Materiał opatentowany przez markę WMF – Fusiontec bywa porównywany m.in. do żeliwa. Postanowiliśmy sprawdzić, ile jest w tym prawdy. Porównaliśmy oba materiały pod względem np. bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością, odporności na uszkodzenia i rdzę oraz funkcjonalności. Czy Fusiontec nadaje się do użytku w piekarniku? Czy żeliwo można myć w zmywarce? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Żeliwo i Fusiontec – definicje

Żeliwo jest stopem żelaza z węglem, dodaje się do niego również (kilkuprocentowe) domieszki innych metali, takich jak krzem, mangan, siarka czy fosfor. Surowiec wytapia się w piecach indukcyjnych, w których panuje temperatura ok. 1500 st. C.

Fusiontec to materiał powstały ze stopienia w nierozerwalną całość niskowęglowej stali z ponad 20 minerałami m.in. kwarcem oraz skaleniem. Proces ten następuje w temperaturze ok. 1300 st. C.

Żeliwo kontra Fusiontec – porównanie właściwości

Żeliwo i Fusiontec to materiały podobne pod względem m.in. równomiernego rozprowadzania oraz akumulacji ciepła. Dzięki temu potrawy można serwować bezpośrednio na stół w tym samym naczyniu, w którym się gotowały.

Oba materiały nadają się też do użytku w piekarniku – ich korpusy równomiernie się nagrzewają umożliwiając np. pieczenie mięs lub chleba.

Naczynia żeliwne oraz te wykonane z materiału Fusiontec są także przeznaczone na różne typy kuchenek, w tym na indukcję. Ta właściwość sprawia, że są to garnki uniwersalne i sprawdzą się w wielu domach.

Oba materiały różnią się od siebie przede wszystkim odpornością na uszkodzenia oraz działanie wody. Fusiontec to niezwykle gładka, zbita powierzchnia strukturą przypominająca szkło. Jest odporny na odpryski, rysy, a także na działanie kwasów z żywności. Naczynia z Fusiontec WMF nie rdzewieją.

Żeliwo z kolei charakteryzuje się mniejszą wytrzymałością na pękanie czy uszkodzenia (szczególnie te powstałe podczas kontaktu nagrzanego materiału z zimną wodą). Wykazuje się słabszą odpornością na korozję – naczynia żeliwne namoczone lub niedokładnie wysuszone najprawdopodobniej zardzewieją.

Podobieństwa oraz różnice między właściwościami materiału Fusiontec WMF i żeliwa obrazuje poniższa tabela:

    Żeliwo kontra Fusiontec – pytania i odpowiedzi

    Pytanie: Jaki wpływ na zdrowie człowieka mają żeliwo oraz Fusiontec?

    Odpowiedź: W naczyniach z obu tych materiałów można bezpiecznie gotować: do żywności nie przenikają żadne szkodliwe związki. Wiele osób zastanawia się, czy żeliwo jest zdrowe, skoro nie posiada żadnej powłoki ani emalii. Tymczasem jest ono bezpieczne dla zdrowia człowieka, a dodatkowo wzbogaca potrawy naturalnym żelazem.

    Pytanie: Czy żeliwo i Fusiontec są nierdzewne?

    Odpowiedź: Naczynia Fusiontec WMF są odporne na korozję: korpus tworzy co prawda stal, ale jest ona stopiona z minerałami w nierozerwalną całość, dzięki czemu nie rdzewieje. Produkty z tego materiału posiadają także wywiniętą, chromowaną krawędź, która również jest nierdzewna.
    Żeliwne naczynia narażone na dłuższy kontakt z wodą lub nieprawidłowo użytkowane (np. gdy potrawy są w nich przechowywane) są narażone na korozję.

    Pytanie: Czy łatwo uszkodzić naczynia z żeliwa i Fusiontec?

    Odpowiedź: Stop marki WMF to scalona nierozerwalnie struktura wyjątkowo odporna na pękanie, uszkodzenia, przecięcia czy porysowanie. Dzięki temu zachowuje on swoje właściwości przez bardzo długi czas, jest też higieniczny w użytkowaniu (w rysach nie namnażają się bakterie).
    Z żeliwem należy obchodzić się rozważnie: mimo, że jest to wytrzymały materiał, może pęknąć np.pod wpływem szoku temperaturowego. Dlatego zawsze przed myciem należy dokładnie wystudzić garnek lub patelnię żeliwną.

     

    Pytanie: Czy naczyń żeliwnych oraz wykonanych z Fusiontec można używać na indukcji?

    Odpowiedź: Garnki i patelnie z obu wspomnianych materiałów posiadają ferromagnetyczne dna, dzięki którym można ich używać na kuchenkach indukcyjnych.

    Pytanie: Czy te materiały są odpowiednie do piekarnika?

    Odpowiedź: Naczynia z Fusiontec oraz żeliwa są odpowiednie do piekarnika. Korpusy nadają się do ekspozycji na temperatury do 250 st. C (z pokrywkami do max. 180 st. C, natomiast z elementami silikonowymi lub plastikowymi do 70 st. C).
    Żeliwnych garnków oraz patelni (bez elementów z drewna) również można używać w piekarniku (w temperaturze do 175-200 st. C). Co ważne, jednym ze sposobów impregnowania żeliwa jest właśnie wygrzewanie go w tym urządzeniu.

    Pytanie: Czy żeliwo i Fusiontec można myć w zmywarce?

    Odpowiedź: Naczynia z materiału Fusiontec WMF są nierdzewne i odporne na uszkodzenia, dlatego można myć je w zmywarce.
    Żeliwo, z racji wysokiej zawartości węgla, nie jest odporne na korozję, dlatego nadaje się do mycia wyłącznie ręcznie.

    Naczynia wykonane z Fusiontec oraz żeliwa to naczynia na lata: właściwie użytkowane i konserwowane posłużą przez dłuższy czas. Oba materiały dobrze przewodzą ciepło, przyspieszając gotowanie lub pieczenie, a także sprawdzą się w każdej kuchni (są dopasowane do wszystkich rodzajów kuchenek). Naczynia z Fusiontec WMF dużo łatwiej czyścić, gdyż nadają się do mycia w zmywarce. Nie wymagają także dokładnego osuszania, ponieważ są to garnki nierdzewne.

    Co zabrać na ferie zimowe?

    Co zabrać na ferie zimowe?

    Niezbędniki od marki Monbento Ferie zimowe to doskonała okazja, aby wyjechać np. na narty. Równie...

    Kuchnia w duchu minimalizmu

    Kuchnia w duchu minimalizmu

    Wprowadź zmiany z marką WMF Nowy rok to idealna okazja do uporządkowania i odświeżenia swojego...