Porównanie właściwości materiałów

Materiał opatentowany przez markę WMF – Fusiontec bywa porównywany m.in. do żeliwa. Postanowiliśmy sprawdzić, ile jest w tym prawdy. Porównaliśmy oba materiały pod względem m.in. bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością, odporności na uszkodzenia i rdzę oraz funkcjonalności. Czy Fusiontec nadaje się do użytku w piekarniku? Czy żeliwo można myć w zmywarce? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Żeliwo i Fusiontec – definicje

Żeliwo jest stopem żelaza z węglem, dodaje się do niego również kilkuprocentowe domieszki innych metali, takich jak krzem, mangan, siarka czy fosfor. Surowiec wytapia się w piecach indukcyjnych, w których panuje temperatura ok. 1500 st. C.

Fusiontec to materiał powstały ze stopienia w nierozerwalną całość niskowęglowej stali z ponad 20 minerałami m.in. kwarcem oraz skaleniem. Proces ten następuje w temperaturze ok. 1300 st. C.

 

Żeliwo kontra Fusiontec – porównanie właściwości

Żeliwo i Fusiontec to materiały podobne pod względem m.in. równomiernego rozprowadzania oraz akumulacji ciepła. Dzięki temu potrawy można serwować bezpośrednio na stół w tym samym naczyniu, w którym się gotowały.

Oba materiały nadają się też do użytku w piekarniku – ich korpusy równomiernie się nagrzewają umożliwiając np. pieczenie mięs lub chleba.

Naczynia żeliwne oraz te wykonane z materiału Fusiontec są przeznaczone na różne typy kuchenek, w tym na indukcję. Ta właściwość sprawia, że są to patelnie/garnki uniwersalne i sprawdzą się w wielu domach.

Oba materiały różnią się od siebie przede wszystkim odpornością na uszkodzenia oraz działanie wody. Fusiontec to niezwykle gładka, zbita powierzchnia strukturą przypominająca szkło. Jest odporny na odpryski, rysy, a także na działanie kwasów z żywności. Naczynia z Fusiontec WMF nie rdzewieją.

Żeliwo z kolei charakteryzuje się mniejszą wytrzymałością na pękanie czy uszkodzenia (szczególnie te powstałe podczas kontaktu nagrzanego materiału z zimną wodą). Wykazuje się słabszą odpornością na korozję – naczynia żeliwne namoczone lub niedokładnie wysuszone najprawdopodobniej zardzewieją.

 

Podobieństwa oraz różnice między właściwościami materiału Fusiontec WMF i żeliwa obrazuje poniższa tabela:

Żeliwo kontra Fusiontec – pytania i odpowiedzi

Pytanie: Jaki wpływ na zdrowie człowieka mają żeliwo oraz Fusiontec?

Odpowiedź: W naczyniach z obu tych materiałów można bezpiecznie gotować: do żywności nie przenikają żadne szkodliwe związki. Wiele osób zastanawia się, czy żeliwo jest zdrowe, skoro nie posiada żadnej powłoki ani emalii. Tymczasem jest ono bezpieczne dla zdrowia człowieka, a dodatkowo wzbogaca potrawy naturalnym żelazem.

Pytanie: Czy żeliwo i Fusiontec są nierdzewne?

Odpowiedź: Naczynia Fusiontec WMF są odporne na korozję: korpus tworzy co prawda stal, ale jest ona stopiona z minerałami w nierozerwalną całość, dzięki czemu nie rdzewieje. Produkty z tego materiału posiadają ponadto wywiniętą, chromowaną krawędź, która również jest nierdzewna.
Żeliwne naczynia narażone na dłuższy kontakt z wodą lub nieprawidłowo użytkowane (np. gdy potrawy są w nich przechowywane) są narażone na korozję.

Pytanie: Czy łatwo uszkodzić naczynia z żeliwa i Fusiontec?

Odpowiedź: Stop marki WMF to scalona nierozerwalnie struktura wyjątkowo odporna na pękanie, uszkodzenia, przecięcia czy porysowanie. Dzięki temu zachowuje on swoje właściwości przez bardzo długi czas, jest też higieniczny w użytkowaniu (w rysach nie namnażają się bakterie).
Z żeliwem należy obchodzić się rozważnie: mimo, że jest to wytrzymały materiał, może pęknąć np.pod wpływem szoku temperaturowego. Dlatego zawsze przed myciem należy dokładnie wystudzić garnek lub patelnię żeliwną.

Pytanie: Czy naczyń żeliwnych oraz wykonanych z Fusiontec można używać na indukcji?

Odpowiedź: Garnki i patelnie z obu wspomnianych materiałów posiadają ferromagnetyczne dna, dzięki którym można ich używać na kuchenkach indukcyjnych.

Pytanie: Czy te materiały są odpowiednie do piekarnika?

Odpowiedź: Naczynia WMF z Fusiontec są odpowiednie do piekarnika. Korpusy nadają się do ekspozycji na temperatury do 250 st. C (z pokrywkami do max. 180 st. C, natomiast z elementami silikonowymi lub plastikowymi do 70 st. C).
Żeliwnych garnków oraz patelni (bez elementów z drewna) również można używać w piekarniku (w temperaturze do 175-200 st. C). Co ważne, jednym ze sposobów impregnowania żeliwa jest właśnie wygrzewanie go w tym urządzeniu.

Pytanie: Czy żeliwo i Fusiontec można myć w zmywarce?

Odpowiedź: Naczynia z materiału Fusiontec WMF są nierdzewne i odporne na uszkodzenia, dlatego można myć je w zmywarce.
Żeliwo, z racji wysokiej zawartości węgla, nie jest odporne na korozję, dlatego nadaje się do mycia wyłącznie ręcznie.

 

Naczynia wykonane z Fusiontec oraz żeliwa to naczynia na lata: właściwie użytkowane i konserwowane posłużą przez dłuższy czas. Oba materiały dobrze przewodzą ciepło, przyspieszając gotowanie lub pieczenie, a także sprawdzą się w każdej kuchni (są dopasowane do wszystkich rodzajów kuchenek). Naczynia z Fusiontec WMF dużo łatwiej czyścić, gdyż nadają się do mycia w zmywarce. Nie wymagają także dokładnego osuszania, ponieważ są to garnki nierdzewne.

Żeliwne patelnie Skeppshult

Żeliwne patelnie Skeppshult

Przegląd kolekcji z drewnianymi rączkami Żeliwne naczynia marki Skeppshult są znane i cenione...