Domowe pieczywo

z wypiekaczem do chleba Kult X WMF

Automaty do pieczenia chleba są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie osób, które nie chcą spożywać pieczywa ze sklepów. Pozwalają przygotować różne jego rodzaje np. chleb tostowy czy bezglutenowy z wybranych przez nas składników. Dają także satysfakcję z samodzielnie wykonanej pracy. Wypiekacz do pieczywa znajdziemy m.in. w ofercie niemieckiej marki WMF. Sprawdźmy, czy spełnia kryteria dobrego urządzenia do pieczenia chleba.

Automat do chleba – dlaczego warto go mieć w domu?

Urządzenia do pieczywa stają się coraz popularniejsze. Jest to spowodowane m.in. pozostawiającymi wiele do życzenia składami chlebów kupowanych w supermarkecie czy nawet piekarni. Często w takim pieczywie znajdują się spulchniacze lub inne składniki, których nie chcemy spożywać. Dodatkowo, w niektórych miejscowościach, może być problem z dostępnością np. chleba bezglutenowego. Wreszcie, pieczywo domowe smakuje dużo lepiej niż kupne i daje satysfakcję z jego samodzielnego przygotowania.

Do pieczenia w domu idealnie sprawdzą się wypiekacze do chleba – urządzenia, które zarówno łączą składniki, jak i pieką bochenki. Robią to automatycznie – nie musimy mieszać ciasta, co sprawdzi się szczególnie u osób nimających wiele wolnego czasu czy ceniących wielofunkcyjne sprzęty. Przygotowanie chleba w maszynie ogranicza więc do minimum ilość czynności koniecznych do wykonania z naszej strony.

Jaki wypiekacz do chleba wybrać?

Cechy dobrego urządzenia do pieczenia chleba

Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest łatwy – aby było funkcjonalne i długo służyło, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników. Przygotowaliśmy listę cech dobrego wypiekacza do chleba, do której można porównać parametry sprzętu, którą planujemy kupić.

FUNKCJONALNY AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA – na co zwrócić uwagę?

  • Wielkość powstających bochenków.
  • Ilość i rodzaj programów do chleba.
  • Opcja szybkiego pieczenia.
  • Wielkość komory i możliwość jej wyjęcia do mycia.
  • Orientacja pionowa lub pozioma komory – pionowa sprawdzi się do małych chlebów, a wypiekacz zajmuje mniej miejsca, pozioma jest idealna do większych bochenków.
  • Komora do pieczenia z powłoką nieprzywieralną – ułatwia wyjęcie chleba.
  • Ilość mieszadeł – jedno wystarczy do przygotowania małego chleba (do 800 g), dwa sprawdzą się przy większych rozmiarach.
  • Czy mieszadło jest wyjmowane?
  • Wyposażenie w okienko podglądowe.
  • Wyposażenie w automatyczny dozownik składników.
  • Wyposażenie w sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pieczenia lub momencie dodawania ziaren.
  • Funkcje dodatkowe urządzenia – np. opóźniony start, stopień zrumienienia skórki, sygnalizacja dźwiękowa, podtrzymywanie ciepła po zakończeniu pieczenia.
  • Materiały – wypiekacze z wyższej półki wykonane są ze stali nierdzewnej.
  • Bezpieczeństwo – np. ochrona przed przegrzaniem.
  • Dodatkowe akcesoria np. miarka.
  • Moc – najlepsza w granicach 600 W.

    Wypiekacz do chleba Kult X WMF – charakterystyka

    Urządzenie do pieczenia chleba WMF Kult X sprawdzi się w każdej kuchni. Jest funkcjonalne i ma nowoczesny design, który pasuje do współczesnych wnętrz.

    Wypiekacz WMF wyróżnia się także dużą ilością różnorodnych programów, w tym 2 szybkich. Można ustawić w nim opóźnienie rozpoczęcia pieczenia (funkcja Good Morning) czy wybrać stopień przyrumienienia skórki.

    Wszystkie cechy wypiekacza WMF Kult X znajdują się poniżej.

    • Dwa warianty wagi bochenków – 450 g lub 750 g.
    • 12 programów m.in. do chleba bezglutenowego, do chałki (chleba słodkiego), chleba tostowego, przygotowania ciasta np. na pizzę, mieszania dżemów.
    • Opcja pieczenia szybkiego (2:25 h) i ultraszybkiego (1:53 h).
    • Wyjmowana forma do pieczenia (z powłoką nieprzywieralną).
    • Pionowa komora – chleb ma kwadratowy przekrój.
    • Jedno mieszadło.
    • Wyjmowane mieszadło (należy myć je ręcznie).
    • Wyposażony w okienko podglądowe.
    • Sygnał dźwiękowy informujący o momencie dodawania ziaren (w wybranych programach) oraz zakończeniu pieczenia.
    • Funkcje dodatkowe urządzenia:
      – opóźniony start,
      – podtrzymywanie temperatury do 60 min po zakończeniu pieczenia,
      – funkcja pamięci – automatyczne wznowienie pracy w przypadku zatrzymania dostawy prądu (przez 10 min),
      – stopień zrumienienia skórki,
      – oświetlenie komory.
    • Bezpieczeństwo – klasa I.
    • Dodatkowe akcesoria: hak, miarka-kubek, miarka-łyżeczka.
    • Materiały – wykonany ze stali nierdzewnej Cromargan oraz tworzywa sztucznego.
    • Moc – 450 W.

    Maszyna do chleba Kult X WMF – przepisy na chleb

    CHLEB CEBULOWY BEZGLUTENOWY

    SKŁADNIKI

    • 550 ml wody
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 200 g ryżu Basmati
    • 150 g mąki kukurydzianej
    • 150 g kaszy jaglanej
    • 1 cebula
    • 2 łyżeczki mąki z komosy ryżowej
    • 2 łyżeczki nasion babki płesznik
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 7 g suchych drożdży

    PRZYGOTOWANIE

    Wymieszać suche drożdże z odrobiną letniej wody i cukru. Odstawić drożdże na kilka minut. Następnie wlać wodę, olej i ocet do formy na chleb. Zmielić ryż i kaszę jaglaną w mikserze stojącym. Następnie dodać mieszankę mąki i drożdże do formy. Piec chleb na następujących ustawieniach: Chleb bezglutenowy (program nr 6), średnia skórka i wielkości bochenka 450 g. Po skończeniu pieczenia odstawić chleb na stojak do ostygnięcia na około godzinę przed krojeniem.

     

    SŁODKI CHLEB PLECIONY (pieczony w piekarniku)

    SKŁADNIKI

    • 250 ml mleka
    • 1 jajko
    • 60 g masła
    • 60 g cukru
    • szczypta soli
    • 500 g mąki typ 405
    • 5 g suchych drożdży
    • 50 g migdałów
    • 1 żółtko jajka do glazurowania

    PRZYGOTOWANIE

    Lekko podgrzać mleko i ubić jajko. Wlać oba składniki do formy na chleb. Następnie dodać masło, cukier i sól. Na koniec dodać mąkę z migdałami i suchymi drożdżami do formy na chleb. Ciasto przygotować na następujących ustawieniach: Ciasto (program nr 8), ciemna skórka i wielkości bochenka 750 g. Przenieść ciasto na powierzchnię roboczą lekko posypaną mąką, uformować w jeden długi prostokąt, a następnie pociąć wzdłuż na 3 paski. Zapleść paski w warkocz, a następnie położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować warkocz żółtkiem jajka. Piec warkocz przez 40 min we wcześniej nagrzanym piecu konwekcyjnym do 170 st. C.