Część 2 – użytkowanie i pielęgnacja

Na pewno każdy z nas ma w wyposażeniu swojej kuchni patelnie, ale czy z taką samą pewnością możemy potwierdzić, że używamy ich prawidłowo? Wbrew pozorom sprawa nie jest taka prosta. Jeżeli chcemy, aby naczynia do smażenia służyły nam jak najdłużej, należy używać ich i pielęgnować zgodnie z pewnymi zasadami. Zaowocuje to dłuższą trwałością patelni, a jednocześnie perfekcyjnie przygotowanymi potrawami. 

Poznaj zasady właściwego użytkowania i pielęgnacji patelni WMF.

Patelnie WMF jak używać i pielęgnować

Użytkowanie patelni

Właściwe korzystanie z patelni może nie tylko ochronić naczynia przed zniszczeniem, ale również zapewnić najlepsze rezultaty smażenia. Chcąc je osiągnąć, należy zwrócić uwagę na poniższe aspekty.

  • Temperatura

    artykule dotyczącym wyboru patelni WMF wspominaliśmy, że mogą one być wykonane z różnych materiałów. Każdy z nich ma określony zakres tolerancji dla ciepła. Dlatego zawsze należy dobrać patelnię do produktu/potrawy oraz temperatury, jakiej będzie wymagało jego/jej przyrządzenie. Następnie należy zwrócić uwagę na sam proces ogrzewania naczynia. 

    Nigdy nie powinno się podgrzewać pustej patelni, ponieważ przegrzanie naczynia może je uszkodzić.

    Najlepsze rezultaty smażenia osiągniemy na średniej lub niskiej temperaturze/mocy kuchenki. Wysokiej temperatury (maksymalnej mocy kuchenki) powinno się używać wyłącznie do wstępnego rozgrzania naczynia i rozprowadzenia tłuszczu. Po nałożeniu np. oleju lub oliwy należy ogrzewać patelnię z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Gdy będzie odpowiednio rozgrzana, można obniżyć moc kuchenki i przejść do smażenia – ten proces powinien odbywać się w nieco niższej temperaturze – na średniej lub niskiej mocy kuchenki. Patelnie wykonane z wielowarstwowych materiałów (np. CeraDur, PermaDur) nagrzewają się bardzo szybko i równomiernie aż po brzegi. Należy pamiętać, aby nie dotykać rantów patelni podczas smażenia, żeby uniknąć poparzenia. Ponadto, zbyt długie poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury może skutkować trwałym odbarwieniem materiału. Nie wpływa to na efekty smażenia, ale patelnia wygląda mniej estetycznie.

    Dodatkowo w przypadku naczyń pokrytych powłokami nieprzywierającymi długotrwałe eksponowanie na działanie zbyt wysokiej temperatury może skutkować zniszczeniem powłoki.

    Jeżeli powłoka pokrywa tylko powierzchnię przeznaczoną do smażenia, upewnijmy się, że podczas przyrządzania potraw zawierających mąkę lub jaja produkty te nie mają kontaktu z powierzchnią patelni bez powłoki. W przeciwnym wypadku może to skutkować przywieraniem.

 

  • Tłuszcz

    Marka WMF, podobnie jak inni producenci patelni, podkreśla, aby zawsze używać tłuszczu podczas smażenia. Nawet podczas tzw. “smażenia beztłuszczowego” warto nanieść na patelnię odrobinę oleju lub oliwy z oliwek (np. w formie spray’u) i rozsmarować po powierzchni, która będzie ogrzewana. Tłuszcz tworzy swego rodzaju warstwę ochronną dla patelni niezależnie czy posiada ona powłokę, czy nie. Zapewnia to odpowiednią dystrybucję ciepła oraz najlepsze efekty smażenia.
    Istotny jest także rodzaj używanego tłuszczu, należy zwrócić uwagę na jego temperaturę dymienia oraz stopień oksydacji – do smażenia najodpowiedniejsze są: oliwa z oliwek (rafinowana) lub olej rzepakowy ewentualnie olej kokosowy.

Wytrzymałość temperaturowa oraz zastosowanie olejów i tłuszczów do smażenia

  • Akcesoria

Podczas smażenia przeważnie korzystamy z akcesoriów do przewracania czy mieszania przyrządzanych produktów. Trzeba zwrócić uwagę, aby łyżka, szpatułka, łopatka lub każde inne narzędzia, których używamy, były wykonane z materiału nieuszkadzającego powierzchni patelni. W przypadku naczyń pokrytych powłoką zabronione jest korzystanie z metalowych akcesoriów, które mogłyby naruszyć integralność powłoki. 

  • Kuchenka i piekarnik

Kolejnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest to, czy patelnia jest dostosowana do kuchenki, z której korzystamy. Dylemat ten rozwiązują uniwersalne naczynia WMF przeznaczone do wszystkich rodzajów kuchenek. Dla optymalnego smażenia zawsze dobieraj średnicę naczynia zbliżoną do średnicy palnika.
Pamiętaj także, że nie każde naczynie może być używane w piekarniku. Tylko patelnie i pokrywki bez elementów z tworzywa sztucznego nadają się do piekarnika. Zawsze należy używać rękawic ochronnych, gdyż uchwyty oraz brzegi naczynia mogą być mocno nagrzane. 

Pielęgnacja patelni

Jak sprawić, aby patelnia zawsze wyglądała jak nowa? Zadbajmy o jej prawidłowe czyszczenie po każdym użyciu oraz o regularną, odpowiednią pielęgnację naczynia. 

  • Przed pierwszym użyciem

    Przed pierwszym użyciem patelni należy usunąć z jej powierzchni wszystkie etykietki lub naklejki, opłukać ciepłą wodą i dokładnie osuszyć.

  • Usuwanie resztek pożywienia

    Po skończonym smażeniu poczekajmy, aż patelnia ostygnie. Nigdy nie umieszczajmy pod bieżącą wodą rozgrzanego naczynia, szczególnie gdy są na nim resztki oleju.
    Pozostałości tłuszczu znajdujące się na patelni najlepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem, a następnie umyć patelnię – w zmywarce lub ręcznie. Warto unikać pozostawiania resztek jedzenia na powierzchni patelni – zaschnięte są trudniejsze do usunięcia. Jeżeli jednak zdarzy się taka sytuacja, uporczywe resztki należy namoczyć najpierw wodą, a następnie spróbować delikatnie je usunąć za pomocą gąbki lub szczoteczki. Nigdy nie powinno się używać w tym celu druciaków ani środków ściernych.

  • Mycie w zmywarce

    Wysokojakościowe patelnie, takie jak marki WMF najlepiej jest myć ręcznie. Niektóre z nich (naczynia, które nie są pokryte powłoką nieprzywierającą) mogą być jednak myte w zmywarce. Należy wówczas pamiętać o kilku zasadach:
    – używaniu detergentów przeznaczonych do zmywarek,
    – zawsze uzupełnianiu dozownik na sól i płyn nabłyszczający bezpośrednio przed użyciem;
    skoncentrowana sól może powodować korozję, dlatego nie powinna mieć kontaktu z wnętrzem zmywarki,

    – rdza może zostać przeniesiona na patelnie z innych produktów w zmywarce,
    dlatego nigdy nie powinno się umieszczać w niej akcesoriów, które są już objęte korozją,

    – po zakończeniu cyklu mycia należy od razu otworzyć zmywarkę, aby umożliwić wentylację,
    a najlepiej niezwłocznie wyjąć patelnie i osuszyć je ręcznie; długotrwałe pozostawienie naczyń do smażenia w wilgotnym powietrzu może powodować powstawanie plam na ich powierzchni.

Patelnie WMF jak używać i pielęgnować
Gotowanie nad ogniskiem

Gotowanie nad ogniskiem

Żeliwne naczynia Skeppshult Lato to czas eksperymentowania z różnymi formami przygotowania...