Innowacyjne technologie i materiały WMF

Receptą na sukces jest ciągły rozwój. Marka WMF, choć istnieje od ponad 160 lat, nie ustaje w udoskonalaniu swoich materiałów i wprowadzaniu nowych technologii. Jak przystało na profesjonalistów inżynierowie WMF stawiają na jakość, nie na szybkość czy ilość innowacji. Przykładem może być udoskonalenie receptury stali Cromargan, które zajęło 78 lat. W poniższym artykule prezentujemy najbardziej znane technologie oraz opatentowane materiały niemieckiego brandu.

I. TECHNOLOGIE WMF

1. Cool+ WMF – technologia zapobiegająca poparzeniu dłoni

Podczas gotowania naczynia się nagrzewają, dotyczy to również uchwytów. Jeśli chwyci się je dłonią bez rękawicy, istnieje duże prawdopodobieństwo poparzenia się. Marka WMF dba, aby naczynia przez nią produkowane były maksymalnie bezpieczne.

W kolekcjach garnków Premium One oraz Quality One stosuje Cool+ – unikalną budowę uchwytów, która zapobiega ich nadmiernemu nagrzewaniu się. W tym celu pomiędzy stalowym korpusem a stalowymi rączkami zamieszczana jest silikonowa wstawka w czerwonym kolorze.

Redukuje ona przenoszenie ciepła z garnka na uchwyty, a tym samym zmniejsza ryzyko poparzenia się. Rączki nagrzewają się 2,6 raza mniej niż korpus (np. garnek ma 95 st. C, a uchwyty 37 st. C)!

Dzięki technologii Cool+ kolekcje naczyń WMF są bezpieczne w użytkowaniu – przekraczają nawet wymagania normy EN Standard 12983-1.

2. Performance Cut WMF – technologia zwiększająca ostrość

Noże WMF charakteryzują się wyjątkową ostrością – jest to zasługa m.in. zastosowania oryginalnej technologii Performance Cut. Wykorzystuje się ją od 2014 roku. Performance Cut łączy rzemieślnicze metody wykuwania ze współczesną techniką laserową.

Ostrza ze specjalnej hartowanej stali są kształtowane przy pomocy młota, a później kilkakrotnie szlifowane oraz polerowane. W końcowym procesie szlifowania laserowa technologia nadaje im dokładny kształt. Dzięki tym zabiegom noże WMF uzyskują wyjątkową oraz długotrwałą ostrość.

    3. TransTherm WMF – technologia uniwersalnego dna

    Marka WMF dba, aby garnki i naczynia z jej asortymentu były dopasowane do każdej kuchenki. Służy temu zastosowanie (od 2001 roku) uniwersalnych podstaw TransTherm.

    Składają się one z rdzeni wykonanych z grubej warstwy aluminium, które dobrze pochłania i rozprowadza ciepło. Rdzeń otacza stal nierdzewna, która m.in. zapobiega nadmiernemu przywieraniu żywności do dna, ale również ma właściwości ferromagnetyczne – umożliwia użytkowanie naczyń na płycie indukcyjnej.

    Dno TransTherm WMF zapewnia energooszczędne gotowanie – podstawa proporcjonalnie pochłania i przewodzi ciepło, dzięki czemu zachowane ciepło szybciej podgrzewa potrawy.

     

    4. Rapid Heat Control WMF – technologia szybkiego nagrzewania się i studzenia

    Patelnie Steak Profi oraz Speed Profi posiadają dna, w których zastosowano technologię Rapid Heat Control. Dzięki niej naczynia szybko rozprowadzają ciepło – nagrzewają się w niedługim czasie. Po zmniejszeniu mocy lub całkowitym wyłączeniu palnika patelnie szybciej stygną, dzięki czemu kontrola nad temperaturą naczynia jest naprawdę duża.

      II. MATERIAŁY WMF

       

      1. Cromargan WMF – stal nierdzewna nowej generacji

      Stal nierdzewna Cromargan jest podstawowym materiałem, z którego marka WMF wykonuje swoje produkty. Jej początki sięgają 1912 roku, kiedy w dziale badawczym Essen Krupp Werke opracowano stal V2A. Była odporna na rdzę, kwasy spożywcze, trwała, nie łamała się, zachowywała połysk i była łatwa do czyszczenia.

      Marka WMF szybko skorzystała z nowego materiału – w 1927 roku rozpoczęła produkcję stalowych naczyń, a w 1932 roku sztućców. Dwa lata wcześniej (w 1930 roku) stop został opatentowany przez brand zyskując miano Cromarganu.

      Nazwa jest połączeniem 2 słów – „chrom” + „argan” „chrom” wskazuje na wysoką zawartość tego pierwiastka, natomiast „argan” wiąże się ze srebrzystym wyglądem stali.

      Cromargan ma także inne praktyczne właściwości: jest bezwonny, nie ma smaku i trudno go porysować. Zachowuje swoją trwałość nawet przy intensywnym użytkowaniu. Nadaje się też do zmywarki.

       

      2. Cromargan Protect WMF – update z pierwszej dekady XXI w.

      Dzięki długotrwałym badaniom materiał Cromargan udało się udoskonalić – w 2008 roku powstała jego nowsza wersja Cromargan Protect.

      Stal nierdzewną poddano procesowi termochemicznego uszlachetniania: podgrzewania w temperaturze 1000 st. C, dodawania azotu, a następnie szybkiego schładzania. Stała się dużo twardsza i wyjątkowo odporna na zarysowania: zarówno polerowane, jak i matowe powierzchnie zachowują swój wygląd nawet przy intensywnym użytkowaniu.

      Cromargan Protect nie zawiera niklu, dzięki czemu jest odpowiednia dla alergików. Współcześnie z tego rodzaju stali marka WMF produkuje przede wszystkim sztućce.

        3. Fusiontec WMF – supermateriał ze stali i minerałów

        Innowacyjny surowiec powstał w ostatnich latach w Riedlingen w Niemczech. Przez swoich twórców nazywany jest superstopem, ponieważ właściwościami przypomina kilka innych materiałów:

        • jest energooszczędny i szybko się nagrzewa – jak miedź,
        dobrze rozprowadza ciepło – jak aluminium,
        długo utrzymuje ciepło – jak żeliwo,
        nie rdzewieje – jak stal nierdzewna,
        • jest odporny na porysowanie i higieniczny w użytkowaniu – jak szkło.

        5 faktów o materiale Fusiontec:

        1. Powstaje w bardzo wysokich temperaturach porównywalnych do temperatury płynnej lawy (1300 st. C).
        2. Do jego produkcji używa się ponad 20 minerałów – w tym kwarcu i skalenia.
        3. Krawędź jest wywinięta, dzięki czemu nie rdzewieje. Dodatkowo pokrywana jest warstwą chromu.
        4. Uchwyty (puste w środku) oraz pokrywka nagrzewają się minimalnie.
        5. Fusiontec gwarantuje krótki czas podgrzewania: np. 2 l wody w naczyniu o śr. 20 cm zagotują się w ciągu 9 min i 45 sek.

        Więcej informacji o naczyniach Fusiontec WMF znajdziesz w naszym artykule.

        Gotowanie nad ogniskiem

        Gotowanie nad ogniskiem

        Żeliwne naczynia Skeppshult Lato to czas eksperymentowania z różnymi formami przygotowania...