Porównanie właściwości

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie naczynie do zapiekania będzie najlepsze: ceramiczne czy szklane? Oba materiały mają właściwości wpływające zarówno na sam proces pieczenia potrawy czy jej smak, jak i na funkcjonalność naczynia. Przygotowaliśmy artykuł, w którym porównujemy właściwości ceramiki (na przykładzie kamionkowych naczyń Mason Cash) oraz szkła. Zapraszamy do lektury.

Naczynia do zapiekania ceramiczne

Brytfanki, naczynia i kokilki wykonane z ceramiki (m.in. marki Mason Cash) charakteryzują się trwałością, a przede wszystkim odpornością na odpryski. Dzięki materiałowi wysokiej jakości zachowują swój wygląd przed dłuższy czas.

Naczynia do zapiekania potraw wykonane z ceramiki są bezpieczne dla zdrowia – nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością i nie uwalniają szkodliwych substancji w wysokich temperaturach. Kamionkowe formy do zapiekanek nie zmieniają smaku ani zapachu dań.

Ceramika, szczególnie kamionka, dobrze rozprowadza ciepło, dlatego potrawy pieką się równomiernie oraz stosunkowo szybko. Naczynia kamionkowe do zapiekania (zazwyczaj) mają grube ścianki, które przez dłuższy czas utrzymują temperaturę dania. Potrawy można więc serwować wprost z piekarnika na stół.

Ceramiczne naczynia do zapiekania często mają dekorowane zewnętrzne strony ścianek, co czyni je atrakcyjniejszymi wizualnie. Modele marki Mason Cash zdobią m.in. klasyczne żłobienia (kolekcja Classic), delikatne wzory (seria Original Cane) czy motywy roślinno-zwierzęce (formy do zapiekania In the Forest).

Naczynia ceramiczne do piekarnika są uniwersalne – wiele z nich można używać również w mikrofalówce oraz mrozić w nich potrawy (np. resztki przygotowanej zapiekanki czy tarty).

Na koniec warto zwrócić uwagę na higieniczność ceramiki – posiada ona gładkie ścianki, które łatwo oczyścić z zaschniętych pozostałości. Większość kamionkowych naczyń do zapiekania nadaje się także do zmywarki.

    Naczynia szklane do zapiekania

    Naczynia szklane przeznaczone do zapiekania mają podobne właściwości jak ceramiczne. Dobrze rozprowadzają ciepło, dzięki czemu danie jest równomiernie upieczone. Szkło jest obojętne chemicznie i bezwonne, dlatego potrawa nie zmienia swojego smaku ani nie ma podejrzanego zapachu.

    Naczynia do zapiekania ze szkła można użytkować bez obaw o negatywny wpływ na zdrowie – wysokiej jakości surowiec nie wydziela żadnych szkodliwych substancji w wysokich temperaturach (warto dowiedzieć się, czy szkło nie zawiera m.in. ołowiu czy kadmu).

    Przezroczyste ścianki umożliwiają obserwowanie procesu pieczenia, dzięki czemu nie trzeba otwierać piekarnika.

    Nowoczesne naczynia do zapiekania wykonane ze szkła (często hartowanego lub borokrzemowego) posłużą też do podawania potrawy na stół.

    Gładkie, nieporowate ścianki sprzyjają higienicznemu użytkowaniu naczyń – szklane modele zazwyczaj nadają się do zmywarki.

    Omawiane propozycje nie nadają się co prawda do mrożenia, ale można w nich przechowywać resztki potrawy w lodówce.

    Naczynia do zapiekania ceramiczne a szklane – podsumowanie

    Obydwa materiały mają wiele zalet, dlatego na pytanie: jakie naczynie do zapiekania można odpowiedzieć, że zarówno modele ceramiczne, jak i szklane sprawdzą się w wielu kuchniach.

    Na zakończenie artykułu przygotowaliśmy podsumowanie właściwości naczyń do zapiekania ceramicznych oraz szklanych w formie tabeli.

     

    Miejska majówka z WMF

    Miejska majówka z WMF

    2 pomysły, jak grillować w domu Majówka w Polsce tradycyjnie jest okresem wyjazdów i odpoczynku:...