Przegląd kolekcji
Asortyment narzędzi domowych jest tak duży, że niejedna osoba zastanawia się m.in. jakie noże kuchenne są dobre? Które modele będą długo ostre i pozwolą przygotować wiele potraw bez dużego wysiłku? Wśród topowych marek wyróżnia się asortyment marki WMF, który już od ponad 100 lat gości w domach nie tylko Niemców. Przygotowaliśmy przegląd kolekcji noży kuchennych WMF, aby ułatwić wybór najlepszych zestawów do każdego domu.
Noże kuchenne WMF – przegląd kolekcji
• Noże do kuchni WMF Chef’s Edition
Chef’s Edition jest serią noży kuchennych złożonych z 5 modeli: noża szefa kuchni, do mięsa, do pieczywa, do warzyw oraz tasaka.
Narzędzia wykonane są ze specjalnej kutej stali, natomiast uchwyty ze stali nierdzewnej Cromargan. Ostrza zostały opracowane przy użyciu technologii Performance Cut, dzięki czemu szybko się nie tępią.
Cechą charakterystyczną godnych polecenia noży kuchennych WMF Chef’s Edition jest prawie niezauważalne przejście między rączką, nasadą, a ostrzem. Pomysł na taką konstrukcję powstał z obserwacji sposobu trzymania noży kuchennych przez profesjonalnych kucharzy: między kciukiem a palcem wskazującym (w konwencjonalnych narzędziach znajduje się tu ostra krawędź).
Dzięki takiej budowie użytkowanie narzędzi jest bardzo komfortowe oraz higieniczne – uchwyty nie mają nitów.
Kolekcję WMF Chef’s Edition należy myć ręcznie. Została wyprodukowana w Niemczech.
• Noże kuchenne WMF Classic Line
Klasyczna kolekcja WMF Classic Line to seria noży kuchennych z dobrej stali: specjalnego, hartowanego materiału, który długo zachowuje ostrość.
Ergonomiczne uchwyty wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego z widocznymi nitami.
Kolekcja przeznaczona jest dla każdego, szczególnie dla młodych osób, gdyż narzędzia nie wymagają wymyślnej pielęgnacji, a pracuje się nimi bardzo komfortowo.
Zaletą niemieckich noży WMF Classic Line jest też szeroki wybór narzędzi: znajdziemy w niej modele do pieczywa, mięsa, warzyw, steków, a nawet santoku czy chiński tasak.
Noże przeznaczone są do mycia ręcznego.
• Noże do kuchni WMF Grand Class
Kolejna kolekcja niemieckich noży WMF Grand Class łączy tradycję z designem. Narzędzia posiadają ostrza z kutej stali, a ostrość zachowują dzięki obróbce przy wykorzystaniu technologii Performance Cut.
Mają stalową nasadę, która łączy się z klasycznym nitowanym uchwytem z wysokogatunkowego tworzywa sztucznego.
Noże kuchenne kute Grand Class WMF produkowane są w Niemczech i dostępne w wielu modelach m.in. szefa kuchni, do pieczywa czy tasaka chińskiego.
Należy myć je ręcznie.
Kolekcja Grand Class WMF zdobyła nagrodę IF Design Award 2012.
• Noże kuchenne WMF Grand Gourmet
Noże kuchenne dla profesjonalistów (i nie tylko) to Grand Gourmet WMF. Jest to rozbudowana seria zaprojektowana przez Makio Hasuike i wielokrotnie nagradzana od 1994 roku.
Ostrza noży kuchennych WMF wykonane są z kutej specjalnej stali i obrabiane przy użyciu technologii Performance Cut w Niemczech (we własnej kuźni marki).
Charakteryzują się wykonaniem rączek ze stali nierdzewnej Cromargan oraz nasadą płynnie przechodzącą w ostrze, co zapewnia higieniczne użytkowanie.
Modele z kolekcji Grand Gourmet WMF nadają się do grawerowania, co czyni je świetnymi nożami kuchennymi na prezent (są dostępne również w zestawach).
Narzędzia należy myć ręcznie.
• Noże do kuchni WMF Kineo
Kineo jest jedną z nowszych kolekcji marki WMF. Znajdują się w niej noże kuchenne dostępne w kilkunastu modelach zarówno klasycznych (nóż do pieczywa czy mięsa), jak i specjalistycznych np. tasak z szeroką klingą.
Kineo WMF charakteryzują się ostrzami wykonanymi ze specjalnej stali odpornej na korozję, a dzięki technologii Performance Cut pozostającymi długo ostrymi.
Niemieckie noże do kuchni posiadają też nowoczesne uchwyty o ergonomicznym kształcie wykonane z tworzywa sztucznego.
Narzędzia WMF należy myć ręcznie.
Seria Kineo produkowana jest w Niemczech.
• Noże kuchenne WMF Spitzenklasse Plus
Kolejną wieloelementową kolekcją noży kutych jest WMF Spitzenklasse Plus – seria narzędzi z hartowanej stali ostrzona przy pomocy nowoczesnej technologii Performance Cut. Ostrza są płynnie połączone z ergonomicznymi uchwytami z tworzywa sztucznego z widocznymi nitami.
Kolekcję WMF Spitzenklasse Plus charakteryzuje idealne wyważenie narzędzi, dzięki czemu pracuje się nimi bardzo komfortowo.
Noże kuchenne WMF produkowane są w Niemczech – w asortymencie marki znajdują się od 30 lat.
Należy myć je ręcznie.
• Noże do kuchni WMF Yari
Kolekcja noży kuchennych WMF Yari, inspirowana modelami azjatyckimi, składa się z 3 noży pojedynczych oraz 2 zestawów.
Ostrza wykonano z 67 warstw wysokiej jakości specjalnej japońskiej stali. Całość uzupełniają uchwyty z eleganckiego, ciemnego drewna pakka oraz polerowanego metalu.
Noże kuchenne Yari WMF pozostają niezwykle ostre i zapewniają kąt cięcia wynoszący 30 st.
Narzędzia WMF są także higieniczne w użytkowaniu i można nimi wykonać wiele prac kuchennych.
Przeznaczone są do mycia ręcznego i ostrzenia na specjalnej osełce.
Noże kuchenne WMF – jak o nie dbać?
O noże kuchenne WMF należy odpowiednio dbać, aby pozostały ostre i zachowały swoje właściwości. Poniżej zebraliśmy najważniejsze wskazówki pielęgnacyjne.
1. Noże WMF nie nadają się do zmywarki – producent zaleca mycie ręczne pod bieżącą wodą, a następnie wytarcie do sucha.
2. Uchwyty wykonane z drewna należy od czasu do czasu natłuścić odrobiną oleju jadalnego.
3. Najlepsze deski do krojenia to drewniane, bambusowe lub plastikowe modele – twarde materiały, takie jak np. szkło czy ceramika mogą uszkodzić ostrza.
4. Noże kuchenne WMF najlepiej przechowywać w bloku lub nakładać na ostrza specjalne osłonki. Zapobiegnie to stępieniu i uszkodzeniu ostrzy oraz przypadkowemu skaleczeniu dłoni.
Nowa marka – Hydro Flask
Miło nam poinformować, że w naszym portfolio znalazła się kolejna doceniana na całym świecie...
Deski do prasowania Joseph Joseph
Porównanie modeli Kuchenny monopolista z Wielkiej Brytanii postanowił zaproponować produkty,...
Noże ceramiczne Kyocera
Porównanie dostępnych kolekcji Noże ceramiczne są coraz chętniej wybieranymi narzędziamy do pracy...