Krótki poradnik nie tylko na święta

Wigilia i Boże Narodzenie to doskonałe okazje do spotkań z rodziną oraz przyjaciółmi. Zwykle bywa tak, że gromadzimy się przy stole, aby podzielić się opłatkiem i skosztować wykwintnych dań oraz deserów. W tym magicznym czasie nie można zapomnieć o odpowiedniej oprawie stołu m.in. prawidłowo rozłożonymi sztućcami, dlatego przygotowaliśmy krótki poradnik na ten temat. Po jego lekturze każdy otrzyma „6” za odpowiednio przygotowane nakrycie!

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole

Wigilia oraz świąteczne obiady z pewnością różnią się od tych jadanych na co dzień. Zwykle podawanych jest więcej dań, pojawiają się również desery, kawa, a następnie trunki. Do zadań osoby przygotowującej nakrycia należy m.in. odpowiednie ułożenie sztućców.

Jak zrobić to prawidłowo?

Zarówno sztućce, jak i naczynia czy szkło należy układać według zasady: najpotrzebniejsze przedmioty kładziemy najdalej od nakrycia. Ma to na celu ułatwienie sięgania po nie podczas spożywania kolejnych dań – są one “pod ręką”.

Najczęściej serwowane, zarówno w domach prywatnych, jak i restauracjach, są 3-daniowe posiłki: zupa, danie główne oraz deser. Zdarzają się również ryby i przystawki. Wszystkie rodzaje wspomnianych dań można spotkać na kolacjach wigilijnych oraz obiadach świątecznych w polskich domach.

Jak więc ułożyć sztućce, aby było to wykonane prawidłowo? Powinny być one ułożone po obu stronach naczynia.

Z lewej strony talerza (licząc od jego krawędzi) należy położyć:
• widelec do dania głównego,
• widelec do ryb,
• widelec do przystawek,
• serwetkę (opcjonalnie na talerzu).

Z prawej strony (zaczynając od talerza) powinny się znaleźć:
• nóż do dania głównego,
• nóż do ryb,
• łyżka do zupy,
• nóż do przystawek.

Łyżeczkę do herbaty i widelec do ciasta kładziemy nad nakryciem kierując ich uchwyty w przeciwne strony (łyżeczki w prawo, widelca w lewo).

O czym jeszcze należy pamiętać? Zęby widelców powinny być skierowane do góry, główki łyżek miseczką do dołu, natomiast ostrza noży w kierunku talerza.

Sztućce na święta – o czym warto pamiętać?

Elegancka aranżacja stołu świątecznego wymaga nie tylko znajomości savoir-vivre. Zaproszonych gości ucieszy widok pięknie przygotowanych nakryć i dopasowana do okoliczności oprawa.

Warto postawić na elegancką zastawę np. w ponadczasowym białym kolorze albo z motywami typowo świątecznymi.

Nastrój stworzą pachnące igliwiem lub cynamonem świece oraz porozstawiane na stole figurki nawiązujące do tematyki świątecznej.

A co ze sztućcami? Dobrym wyborem jest rozłożenie sztućców z jednego zestawu i wcześniejsze wypolerowanie ich miękką ściereczką, by pięknie lśniły lub nie miały nieestetycznych zacieków po myciu.

Styl sztućców warto dopasować do naczyń, które znajdą się na stole – narzędzia z prostymi uchwytami pasują do wielu rodzajów zastawy. Natomiast misternie zdobione rączki świetnie przełamią minimalistyczne naczynia w białym lub czarnym kolorze.

 

Wigilia i święta Bożego Narodzenia to nie tylko dobre jedzenie i prezenty, to również wspomnienia na lata. I choć może konkretne naczynia czy sztućce nie będą często przywoływane po kilkudziesięciu latach, warto zadbać o zapisanie się w pamięci innych jako perfekcyjnie zorganizowana gospodyni lub gospodarz.

 

Artykuły o zbliżonej tematyce, które warto przeczytać:
sztućce WMF – linie i style,
sztućce WMF – kompendium wiedzy.

 

Szkło ma znaczenie!

Szkło ma znaczenie!

Jakie kieliszki do czego? Rynek dóbr konsumenckich XXI wieku daje ogromne możliwości: nie ma...