Marka terre d’Oc swoje mieszanki herbat sprowadza z różnych zakątków świata. Co ciekawe, pracownicy sami podróżują na plantacje i uczestniczą w zbiorach oraz procesie suszenia. Jeśli jesteś więc wielbicielem produktów marki terre d’Oc, z pewnością zainteresują Cię informacje na temat pochodzenia poszczególnych odmian herbat. Zapraszamy do lektury artykułu.
Przeczytasz w ok. 6 minut
![Herbaty organiczne terre doc](https://www.btrzy.pl/wp-content/uploads/2023/05/G-Herbaty-organiczne-terre-doc.jpg)
Herbaty terre d’Oc z Chin
Chińskie przysłowie mówi, że “nie wystarczy życia, aby odkryć wszystkie herbaty w Chinach”. Jego prawdziwości dowodzi fakt, że w tym kraju uprawy herbaty zajmują aż 3 miliony hektarów! Plantacje znajdują się najczęściej na zboczach gór, w regionach o łagodnym, mglistym klimacie, takich jak Fujian, Yunnan czy Qimen.
Z Chin pochodzą herbaty wchodzące w skład mieszanek od marki terre d’Oc:
1. Oolong
Inaczej zwana Bao Zhong, czyli po chińsku „zwinięte w biały bawełniany papier”. Określenie to wzięło się od procesu zawijania przed suszeniem świeżych liści herbaty w bawełnę.
Oolong jest uprawiana w górach Wu Yi Shan w prowincji Fujian. Dzięki zakorzenieniu w glebie bogatej w minerały ma niepowtarzalny smak;
2. Bai Mu Dan
Biała herbata zwana również Białą piwonią, ponieważ kształt jej liści przypomina ten kwiat. Liście i pąki są pokryte delikatnym białym puchem, który chroni je przed m.in. zimnem.
Herbata biała jest uprawiana w prowincji Fujian w hrabstwie Fuding, na zboczach góry Taimu. Zbiera się ją w oryginalny sposób – wiosną zrywane są wyłącznie pąki i 2 otaczające je liście. Chińczycy nazywają ten proces san bai. Pąki białej herbaty (Yinzhen Baihao) zawierają całą esencję drzewa herbacianego i są zbierane jeszcze przed rozwinięciem.
Proces jej przygotowania obejmuje 2 etapy: więdnięcie bezpośrednio po zbiorze i bardzo powolne suszenie w łagodnej temperaturze.
Herbata biała niegdyś serwowana była wyłącznie rodzinie cesarskiej oraz szlachcie, a pierwsze jej zbiory sięgają XVIII wieku i dynastii Qing;
3. Gunpowder
Chińska zielona herbata ma liście zwinięte w maleńkie, ciemnozielone kuleczki, które przypominają proch strzelniczy – stąd jej nazwa Gunpowder. Uprawia się ją w chińskiej prowincji Zhejiang od czasów dynastii Tang, czyli od ok. 618-907 roku.
Zieloną herbatę w Chinach podaje się z miętą, dzięki czemu ma energetyzujący, roślinny i świeży smak.
Na obszarach pustynnych istnieje tradycja częstowania gości 3 kieliszkami herbaty: od najsłodszego do najbardziej gorzkiego. Rytuał ten symbolizuje życie, miłość oraz śmierć;
4. Qimen
Herbata czarna Keemun (Qimen) to jedna z 3 składowych popularnej English Breakfast. Jest uprawiana w Anhui między Górami Żółtymi a rzeką Jangcy. Herbata ma aromatyczny, lekko owocowy smak;
5. Yunnan
Czy wiesz, że w Chinach kolory herbaty są określane nie na podstawie barwy suszu, ale naparu? Stąd popularna m.in. w Europie herbata Yunnan (Dian Hong) w tym kraju wcale nie jest “czarna”, ale “czerwona”. Napój ma taki kolor, ponieważ susz powstaje z pąków o barwie złota i podczas szczególnego procesu utleniania.
Czerwień jest też kolorem żyznej gleby, na której rosną plantacje tej herbaty. Yunnan pochodzi z wyżynnej prowincji o tej samej nazwie na dalekim południu Chin.
Warto dodać, że jej zbiorami zajmują się głównie mniejszości etniczne zamieszkujące tamtejsze tereny.
Herbaty terre d’Oc z Indii
Niegdyś z Indii sprowadzono ekskluzywny towar: herbatę. Obecnie kraj jest drugim co do wielkości jej producentem na świecie, a znajdują się tu głównie plantacje czarnej herbaty. Najbardziej znane to Assam – największy region herbaciany na świecie oraz Darjeeling.
Ten drugi odpowiada co prawda jedynie za 1% indyjskiej produkcji herbaty, ale zyskał międzynarodową reputację dzięki swojej odmianie.
W mieszankach terre d’Oc znajdziesz herbaty z indyjskim rodowodem:
1. Assam
W Assam znajduje się aż 900 plantacji herbacianych. Są one usytuowane od Himalajów po góry Naga Patkai. Herbatę o tej samej nazwie uprawia się na północnym wschodzie Indii, wzdłuż brzegów Brahmaputry. Na małych wysokościach rosną drzewa ze złotymi liśćmi, które właściwie przygotowane dają mocny, słodowy i drzewny smak;
2. Darjeeling
Darjeeling uprawia się w 7 dolinach gór Darjeeling u podnóża Himalajów i Kangchenjunga. Jest tam chłodno, deszczowo, mgliście oraz wietrznie, jednak te warunki paradoksalnie sprzyjają zbiorom jednej z najbardziej cenionych herbat na świecie! Niskie temperatury spowalniają szybkość fotosyntezy: liście rosną powoli i mają więcej cennych składników.
Zbiory w Darjeeling odbywają się wiosną – w zimie rośliny odpoczywają gromadząc olejki eteryczne oraz aromaty. Herbaty wiosenne są mniej garbnikowe, bardziej roślinne i mają kwiatowy smak.
Herbaty terre d’Oc z Japonii
Wszystkie szlaki wiodą do… Chin? W tym przypadku absolutnie tak! Herbata znalazła się w Japonii za sprawą mnichów buddyjskich, którzy przywieźli z Chin nasiona drzewa herbacianego.
Obecnie Japonia słynie z produkcji herbaty zielonej i wyłącznie ten rodzaj jest tu uprawiany. 80% japońskiej herbaty zielonej to wiosenna sencha.
Hoduje się ją na plantacjach w mieście Uji oraz na wyspie Kyushu. Ogrody są zacieniane na kilka tygodni przed zbiorami, dzięki czemu liście mają głęboki, zielony kolor.
Z Japonii pochodzą herbaty zielone, które wykorzystuje marka terre d’Oc:
1. Sencha
Sencha Kasumi to w języku japońskim “wiosenna mgła”. Jej nazwa nawiązuje do pory zbioru liści – właśnie wiosną oraz do pogody w regionie, w którym jest uprawiana.
Najlepszą japońską senchę hoduje się w Uji na żyznych glebach wulkanicznych. W rejonie tym jest mgliście, dzięki czemu promienie słoneczne są rozproszone, a wilgotność większa. W efekcie liście herbaty mają mniej katechin (mniej goryczy), a więcej L-teaniny (słodyczy).
Sencha jest specyficznie przygotowywana: zbiory parzy się parą wodną przez kilka sekund – proces ten zatrzymuje utlenianie. Następnie liście przechodzą różne etapy ugniatania oraz walcowania co pozwala uzyskać kształt igiełek. Tak przygotowane są bardziej zielone, a smak napoju delikatniejszy i roślinny;
2. Bencha
Tak w Japonii nazywa się zielona herbata zbierana jesienią.
![Herbaty organiczne terre doc](https://www.btrzy.pl/wp-content/uploads/2023/05/Herbaty-organiczne-terre-doc.jpg)
Herbaty terre d’Oc ze Sri Lanki
Sri Lanka, znana kiedyś jako wyspa Cejlon, to czwarty producent herbaty na świecie. Na jej terenie, głównie na południu, znajduje się 6 regionów znanych z plantacji herbaty. Są one położone na wysokości od 600 do 2500 m n.p.m. na zboczach płaskowyżów, na których panuje łagodny klimat. Wyspa słynie z herbat czarnych cenionych za bursztynowy kolor i intensywny smak.
Ze Sri Lanki pochodzi herbata Ceylon, którą znajdziesz w produktach marki terre d’Oc. Jest uprawiana na dużych wysokościach, a liście są rozdrabniane dzięki czemu napar ma mocny aromat.
Herbaty terre d’Oc z Korei Południowej
Również do Korei herbata przywędrowała z Chin – stało się to nawet wcześniej niż w Japonii. O tym napoju wspominają pisma z lat 55-668, ale w okresie Silla (668-935) zaczęto ją wprowadzać powszechnie jako ofiarę dla posążków Buddy i przodków oraz jako rodzaj lekarstwa.
W Korei plantacje herbaty znajdują się głównie na wyspie Jeju nazywanej Wyspą bogów. Panuje tam łagodny, morski klimat, a gleba wulkaniczna jest bogata w sole mineralne. Takie warunki sprzyjają uprawie zbieranej wiosną zielonej herbaty o nazwie Nokcha.
Odwiedziny na plantacjach, z których korzysta marka terre d’Oc są okazją do odkrywania nowych odmian herbaty, próbowania naparów ze świeżo zebranych liści oraz do poznania osób tam pracujących. Marka współpracuje wyłącznie z producentami z rolnictw ekologicznych, którzy szanują zarówno środowisko naturalne, jak i swoich pracowników.
![Herbaty organiczne terre doc](https://www.btrzy.pl/wp-content/uploads/2023/05/D-Herbaty-organiczne-terre-doc.jpg)
Naczynia kuchenne Click & Serve WMF
Oszczędność miejsca nawet do 50% Nowa seria naczyń kuchennych WMF Click & Serve została...
Wyposażenie garderoby od Joseph Joseph
Co jest potrzebne do garderoby? Spora część współczesnych mieszkań i domów posiada wydzielone...
Patelnie grillowe Moneta
Wiosenna alternatywa nie tylko dla mieszkańców miast Najlepszy pomysł na spędzenie wolnego czasu...