Domowe pieczywo

z wypiekaczem do chleba Kult X WMF

Automaty do pieczenia chleba są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie osób, które nie chcą spożywać pieczywa ze sklepów. Pozwalają przygotować różne jego rodzaje np. chleb tostowy czy bezglutenowy z wybranych przez nas składników. Dają także satysfakcję z samodzielnie wykonanej pracy. Wypiekacz do pieczywa znajdziemy m.in. w ofercie niemieckiej marki WMF. Sprawdźmy, czy spełnia kryteria dobrego urządzenia do pieczenia chleba.

Automat do chleba – dlaczego warto go mieć w domu?

Urządzenia do pieczywa stają się coraz popularniejsze. Jest to spowodowane m.in. pozostawiającymi wiele do życzenia składami chlebów kupowanych w supermarkecie czy nawet piekarni. Często w takim pieczywie znajdują się spulchniacze lub inne składniki, których nie chcemy spożywać. Dodatkowo, w niektórych miejscowościach, może być problem z dostępnością np. chleba bezglutenowego. Wreszcie, pieczywo domowe smakuje dużo lepiej niż kupne i daje satysfakcję z jego samodzielnego przygotowania.

Do pieczenia w domu idealnie sprawdzą się wypiekacze do chleba – urządzenia, które zarówno łączą składniki, jak i pieką bochenki. Robią to automatycznie – nie musimy mieszać ciasta, co sprawdzi się szczególnie u osób nimających wiele wolnego czasu czy ceniących wielofunkcyjne sprzęty. Przygotowanie chleba w maszynie ogranicza więc do minimum ilość czynności koniecznych do wykonania z naszej strony.

Jaki wypiekacz do chleba wybrać?

Cechy dobrego urządzenia do pieczenia chleba

Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest łatwy – aby było funkcjonalne i długo służyło, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników. Przygotowaliśmy listę cech dobrego wypiekacza do chleba, do której można porównać parametry sprzętu, którą planujemy kupić.

FUNKCJONALNY AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA – na co zwrócić uwagę?

  • Wielkość powstających bochenków.
  • Ilość i rodzaj programów do chleba.
  • Opcja szybkiego pieczenia.
  • Wielkość komory i możliwość jej wyjęcia do mycia.
  • Orientacja pionowa lub pozioma komory – pionowa sprawdzi się do małych chlebów, a wypiekacz zajmuje mniej miejsca, pozioma jest idealna do większych bochenków.
  • Komora do pieczenia z powłoką nieprzywieralną – ułatwia wyjęcie chleba.
  • Ilość mieszadeł – jedno wystarczy do przygotowania małego chleba (do 800 g), dwa sprawdzą się przy większych rozmiarach.
  • Czy mieszadło jest wyjmowane?
  • Wyposażenie w okienko podglądowe.
  • Wyposażenie w automatyczny dozownik składników.
  • Wyposażenie w sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pieczenia lub momencie dodawania ziaren.
  • Funkcje dodatkowe urządzenia – np. opóźniony start, stopień zrumienienia skórki, sygnalizacja dźwiękowa, podtrzymywanie ciepła po zakończeniu pieczenia.
  • Materiały – wypiekacze z wyższej półki wykonane są ze stali nierdzewnej.
  • Bezpieczeństwo – np. ochrona przed przegrzaniem.
  • Dodatkowe akcesoria np. miarka.
  • Moc – najlepsza w granicach 600 W.

    Wypiekacz do chleba Kult X WMF – charakterystyka

    Urządzenie do pieczenia chleba WMF Kult X sprawdzi się w każdej kuchni. Jest funkcjonalne i ma nowoczesny design, który pasuje do współczesnych wnętrz.

    Wypiekacz WMF wyróżnia się także dużą ilością różnorodnych programów, w tym 2 szybkich. Można ustawić w nim opóźnienie rozpoczęcia pieczenia (funkcja Good Morning) czy wybrać stopień przyrumienienia skórki.

    Wszystkie cechy wypiekacza WMF Kult X znajdują się poniżej.

    • Dwa warianty wagi bochenków – 450 g lub 750 g.
    • 12 programów m.in. do chleba bezglutenowego, do chałki (chleba słodkiego), chleba tostowego, przygotowania ciasta np. na pizzę, mieszania dżemów.
    • Opcja pieczenia szybkiego (2:25 h) i ultraszybkiego (1:53 h).
    • Wyjmowana forma do pieczenia (z powłoką nieprzywieralną).
    • Pionowa komora – chleb ma kwadratowy przekrój.
    • Jedno mieszadło.
    • Wyjmowane mieszadło (należy myć je ręcznie).
    • Wyposażony w okienko podglądowe.
    • Sygnał dźwiękowy informujący o momencie dodawania ziaren (w wybranych programach) oraz zakończeniu pieczenia.
    • Funkcje dodatkowe urządzenia:
      – opóźniony start,
      – podtrzymywanie temperatury do 60 min po zakończeniu pieczenia,
      – funkcja pamięci – automatyczne wznowienie pracy w przypadku zatrzymania dostawy prądu (przez 10 min),
      – stopień zrumienienia skórki,
      – oświetlenie komory.
    • Bezpieczeństwo – klasa I.
    • Dodatkowe akcesoria: hak, miarka-kubek, miarka-łyżeczka.
    • Materiały – wykonany ze stali nierdzewnej Cromargan oraz tworzywa sztucznego.
    • Moc – 450 W.

    Maszyna do chleba Kult X WMF – przepisy na chleb

    CHLEB CEBULOWY BEZGLUTENOWY

    SKŁADNIKI

    • 550 ml wody
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 200 g ryżu Basmati
    • 150 g mąki kukurydzianej
    • 150 g kaszy jaglanej
    • 1 cebula
    • 2 łyżeczki mąki z komosy ryżowej
    • 2 łyżeczki nasion babki płesznik
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 7 g suchych drożdży

    PRZYGOTOWANIE

    Wymieszać suche drożdże z odrobiną letniej wody i cukru. Odstawić drożdże na kilka minut. Następnie wlać wodę, olej i ocet do formy na chleb. Zmielić ryż i kaszę jaglaną w mikserze stojącym. Następnie dodać mieszankę mąki i drożdże do formy. Piec chleb na następujących ustawieniach: Chleb bezglutenowy (program nr 6), średnia skórka i wielkości bochenka 450 g. Po skończeniu pieczenia odstawić chleb na stojak do ostygnięcia na około godzinę przed krojeniem.

     

    SŁODKI CHLEB PLECIONY (pieczony w piekarniku)

    SKŁADNIKI

    • 250 ml mleka
    • 1 jajko
    • 60 g masła
    • 60 g cukru
    • szczypta soli
    • 500 g mąki typ 405
    • 5 g suchych drożdży
    • 50 g migdałów
    • 1 żółtko jajka do glazurowania

    PRZYGOTOWANIE

    Lekko podgrzać mleko i ubić jajko. Wlać oba składniki do formy na chleb. Następnie dodać masło, cukier i sól. Na koniec dodać mąkę z migdałami i suchymi drożdżami do formy na chleb. Ciasto przygotować na następujących ustawieniach: Ciasto (program nr 8), ciemna skórka i wielkości bochenka 750 g. Przenieść ciasto na powierzchnię roboczą lekko posypaną mąką, uformować w jeden długi prostokąt, a następnie pociąć wzdłuż na 3 paski. Zapleść paski w warkocz, a następnie położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarować warkocz żółtkiem jajka. Piec warkocz przez 40 min we wcześniej nagrzanym piecu konwekcyjnym do 170 st. C.

    Patelnie WMF bez tajemnic – Q & A

    Patelnie WMF bez tajemnic – Q & A

    W poprzednich artykułach z cyklu Patelnie WMF bez tajemnic omówiliśmy wybór odpowiedniego naczynia. Poruszyliśmy też temat sposobów prawidłowego użytkowania oraz pielęgnacji, które pozwolą cieszyć się produktem przez długi czas i osiągać optymalne efekty podczas smażenia. W ostatnim tekście z tej serii chcielibyśmy odpowiedzieć…

    Moneta – nowości na 2021 r.

    Moneta – nowości na 2021 r.

    Jak na markę, której siedziba znajduje się we włoskiej stolicy mody przystało, sezon wiosenno-letni nie mógł obyć się bez nowości. I choć mowa tutaj nie o ubraniach, a o naczyniach kuchennych, wiosenna kolekcja marki Moneta prezentuje się równie imponująco…