Inspiracje od marki Kilner

Pytanie, co gdzie przechowywać w lodówce jest jednym z częstszych, jakie zadaje sobie wiele osób. Coś tam słyszymy, że owoce nie powinny leżeć koło warzyw, mleko stać na drzwiczkach lodówki, a jajka w plastikowym pojemniku… Rzeczywiście: na poziomie każdej półki panują inne temperatury, które sprzyjają przedłużeniu świeżości konkretnych produktów. W pierwszej części artykułu podpowiadamy, jak układać produkty w lodówce. W dalszych akapitach prezentujemy naczynia marki Kilner, które świetnie nadają się do przechowywania wędlin, serów, mleka czy posiłków dla niemowląt.

Organizacja lodówki – co na której półce?

Im niższa półka w lodówce, tym jest na niej chłodniej – tą zasadą powinno się kierować organizując wnętrze tego urządzenia. Różne produkty spożywcze mają inne wymagania temperaturowe, a przechowywane niewłaściwie szybko się psują. Na której więc półce w lodówce co przechowywać?

 

Górna półka – panuje tu najwyższa temperatura. Dobrze umieścić w tym miejscu produkty przeznaczone do szybkiego spożycia, takie jak: miękkie sery, domowe wypieki, otwarte konserwy, soki świeżo wyciskane, a także resztki ugotowanych potraw.

Środkowe półki – panuje na nich średnia temperatura i jest to dobre miejsce na np.: wędliny, sery żółte, gotowe dania, jogurty, mleko czy jajka.

Dolna półka – uznawana za najchłodniejszą świetnie sprawdzi się do przechowywania surowego mięsa oraz ryb.

Szuflady – przeznaczone są na warzywa i owoce (należy pamiętać o tym, że nie wszystkie warzywa oraz owoce nadają się do lodówki, a także których nie kłaść obok siebie).

Drzwi – ze względu na częste otwieranie lodówki, może na nich panować bardzo zmienna temperatura, która jednak nie zaszkodzi np. ketchupowi i musztardzie, majonezowi, sosom, alkoholom oraz sokom pasteryzowanym.

    Organizacja lodówki – w czym przechowywać żywność?

    Właściwe rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce pozwala zachować ich świeżość przez dłuższy czas. Równie ważnym aspektem, co gdzie przechowywać jest sposób przechowywania produktów stałych. Wędliny, sery czy masło są sprzedawane w komercyjnych opakowaniach, które po otwarciu najczęściej nie chronią zawartości przed wysychaniem czy wilgocią. Dobrym rozwiązaniem jest więc przełożenie tych produktów do zastępczych naczyń. W tej roli świetnie sprawdzą się propozycje marki Kilner: pojemniki oraz słoiki. Są wykonane ze szkła, dzięki czemu dobrze chronią żywność, nie zmieniają jej smaku, a po użyciu łatwo je umyć.

     

    Marka Kilner poleca do przechowywania żywności w lodówce:

    • szklaną maselniczkę (0025.350) – świetną na kostkę masła. Można myć ją w zmywarce;

    pojemniki z kolekcji Chill Cook Carry (o pojemnościach: 0,35 l; 0,6 l; 0,75 l oraz 1,4 l; np. 0025.828) – wykonane ze szkła borokrzemowego mają szczelne pokrywki z klipsami. W pojemnikach można także mrozić żywność. Nadają się do przechowywania wędlin, serów i resztek potraw;

    słoiki z serii np. Preserve, Vintage, Wide Mouth, Fruit Preserve czy Twist Top – wielofunkcyjne naczynia w wielu pojemnościach (od 43 ml do 3 l) sprawdzą się np. na dżem, jogurt, sos, a nawet sałatki. Różne modele posiadają odmienne pokrywki np. tradycyjne zakręcane lub typu “weck”;

    słoiki na lunch – np. śniadaniowy (0025.899) czy All in One (0025.014) sprawdzą się idealnie do przechowywania (i zabierania) posiłków do pracy. Naczynia wyposażone są w stalową łyżkę, można myć je też w zmywarce;

    słoiczki Kids Jars (np. 0025.016) – zestawy niewielkich naczyń (poj. 0,11 l lub 0,19 l) przeznaczonych specjalnie na posiłki dla dzieci. Można w nich przechowywać gęste zupki lub przeciery dla niemowląt. Nadają się do mycia w zmywarce i użytku w kuchence mikrofalowej.

      Organizacja lodówki – w czym przechowywać płyny?

      Asortyment marki Kilner obejmuje również naczynia idealne do przechowywania płynów – posiadają one szczelne korki lub zakrętki, które zabezpieczają zawartość. Butelki i słoiki wykonane są ze szkła, dzięki czemu napoje lub mleko nie zmieniają swojego smaku, a ścianki naczyń nie zabarwiają się np. od soku pomidorowego.

       

      Do przechowywania płynów w lodówce warto wybrać propozycje Kilner:

      butelki zakręcane lub z korkami (serie Clip Top, Clip Top Square, Twist Top) – świetnie nadają się do soków, nalewek, resztek alkoholi, wody itp. Wąskie kształty umożliwiają umieszczenie ich na drzwiczkach lodówki. Butelki można myć w zmywarce;

      butelki Milk Bottle (np. 0025.713) – mają pojemność 0,568 l oraz 0,189 l i są przeznaczone na mleko (pojemności odpowiadają 1 pincie oraz ⅓ pinty);

      dystrybutory na napoje – marka Kilner posiada kilka modeli, a wśród nich naczynie o kwadratowym przekroju (0025.001), które mieści się między półkami lodówki. Nadaje się na napoje, wodę smakową lub alkohol np. wino;

      zestaw słoików do napojów mlecznych Nut Drink (0025.020) – w naczyniach można przygotować m.in. mleko owsiane czy kokosowe, a następnie przechowywać je w lodówce: w komplecie znajduje się dodatkowa zakrętka. Słoiki nadają się do mycia w zmywarce.

        Pytania: co, gdzie i w czym przechowywać w lodówce po lekturze naszego artykułu nie powinny być już wyzwaniem. Pamiętając o różnicy temperatur na poszczególnych półkach chłodziarki łatwiej będzie prawidłowo rozmieścić w niej produkty.

        Natomiast dzięki szerokiej gamie naczyń: słoików, butelek oraz pojemników marki Kilner pozostają one świeże przez dłuższy czas.

        Gotowanie nad ogniskiem

        Gotowanie nad ogniskiem

        Żeliwne naczynia Skeppshult Lato to czas eksperymentowania z różnymi formami przygotowania...